Balkonláda hideg időre

2017.02.08.

Balkonláda hideg időre

Ötletek és tippek, hogyan legyen hideg időben is szép a balkonládánk!


Balkonláda hideg időre

A nyár és a kellemes, langyos kora őszi idő elmúltával a balkonládákat díszítő nyári és melegigényes növényeink ragyogó színe eltűnik, fakóvá válik. Elérkezett az ideje a hűvösebb, valamint hideg időt jól tűrő növények ültetésének. Ma már számos örökzöld és virágos növény közül választhatunk.

A színes virágokkal és növényekkel beültetett virágládák és cserepek előnye, hogy még a szürke napokon is felvidítják az embert, jobb kedvre derítik.  A színek, formák, textúrák keverésének csak a fantáziánk szab határt. Hátránya, hogy évszakonként cserélni kell a növényeket (ez előny is lehet, mivel így mindig változatos lesz a látvány), ami nem olcsó mulatság, ha sok cserepet és virágládát kell beültetni.  

A törpe örökzöldekkel beültetett tartók létrehozása lehet, hogy kicsivel többe kerül mint a virágos társaié, azonban későbbi fenntartás kevesebb anyagi ráfordítást igényel. Kevesebb tápoldatot kell kapniuk, mint a virágos növényeknek, és a nyári kánikulában sem jelent gondot, ha egy locsolás elmarad. Azonban télen is figyelni kell az öntözésre, mivel az örökzöldek, függetlenül a méretüktől napos időben is párologtatnak, ezáltal víz hiányában ugyanúgy ki tudnak száradni, mint nyáron.

A személyes kedvencem a vegyes beültetés. Örökzöld és virágos növények vegyesen. Ebben a formációban akkor is van díszítő értéke balkonládának, ha éppen nincs benne virágzó növény. Ebben az esetben azonban figyelni kell arra, hogy valamilyen módon (akár egy műanyag lapkával) elkülönítsük az örökzöldeket és a virágokat, mivel különböző a víz- és tápanyagigényük.   

 Az ültetésnél figyelni kell arra, hogy a balkonláda, vagy a virágcserép aljára tegyünk kavicsot a vízelvezetés miatt. Ha a kavics és a virágföld közé geotextíliát vagy más anyagot teszünk, akkor nem keverednek, és a következő ültetésnél a kavics újra felhasználható lesz. A kiválasztott növények szorosan legyenek ültetve, mivel hideg időben lassan nőnek. Az elültetést követően a virágföldet be kell locsolni. A későbbiekben célszerű akkor locsolni, ha a föld száraz.

Növénytippek őszre a balkonládába a teljesség igénye nélkül:

-          árvácska

-          díszkáposzta

-          krizantém

-          csarab

-          Juniperus horizontalis "Douglasii" (Kék terülő boróka): 30-40 cm magasságot és 2-3 m szélességet elérő kúszó boróka, lombszíne kékesszürke, télen vöröses árnyalatú.

-          Juniperus communis "Sentinel" (Oszlopos Ír boróka, Sentinel boróka): Virágládába, edénybe, sziklakertbe kiváló választás, mivel lassú növekedésű. Igen keskeny oszlop alakú, szürkészöld lombozatú törpe boróka.

-          Cedrus deodara "Feelin Blue": A himalájai cédrus egyik legkülönlegesebb fajtája: törpe, csüngő ágú, szinte a földön kúszik, intenzív kékesszürke lombszínével díszít.

-          Abies pinsapo "Horstmann": Az andalúz jegenyefenyő törpe növekedésű, szabályos félgömb alakú, kék lombozata fajtája a sziklakertek, balkonládák igen szép növénye.

vissza