Építsünk rovarszállót!

2017.10.29.

Építsünk rovarszállót!

Segítsünk kertünk hasznos kis segítőinek!

Ilyenkor ősszel kertünk apró, hasznos segítői számára eljön az idő, hogy visszavonuljanak jól megérdemelt téli pihenőjükre. Sajnos a mesterséges városi környezetben, ahol a beton az úr, és a kertek jelentős többségében a térburkolaton kívül csak rövidre nyírt gyep és tujasor található, kevés menedéket találnak. Sokat segíthetünk nekik, ha rovarhoteleket helyezünk ki számukra, amelyeket akár magunk is elkészíthetünk a gyerekek segítségével. Ráadásul a hozzávalók összegyűjtése is remek közös program lehet egy kellemes őszi hétvégén.

Többféle hotelt is készíthetünk, attól függően, hogy milyen rovarokat szeretnénk a kertünkbe csábítani. A talajon álló típust a lenti szinten közlekedő fajok használják. A függő és a falra szerelhető változatot pedig elsősorban a repülő rovarok veszik birtokba.

Első lépésként készítsük el a vázat, ami akár egy használaton kívüli faláda, fonott kosár, agyagcserép, vagy egyéb természetes anyagból készült eszköz lehet. Mivel sokféle rovar szeretné igénybe venni szolgáltatásunkat, ezért helyezzünk bele kis elválasztó lapokat, hogy a különböző szobákat könnyebb legyen kialakítani. ha elkészültünk a vázzal, akkor töltsük meg a szobákat fakéreggel, fahasábokkal, melyekbe különböző méretű lyukakat fúrtunk, összekötött gallyakat, üreges növényszálakat (pl.nád), de a lyukacsos tégladarab is kitűnő választás lehet. A fentieken kívül természetesen még számos anyag felhasználható (hullámpapír, száraz termések, tokok) ami természetes, azonban kerüljük a műanyag és fém használatát, mert azzal inkább ártunk, mint segítünk a kis lakóknak. Vannak olyan rovarok, melyek a labirintusszerű búvóhelyeket kedvelik. Ezek kialakítása kicsit több kreativitást igényel, azonban vonjuk be bátran csemetéinket már a tervezésbe is, mert igen hasznos ötleteik vannak (a tyúkólunk kisfiam tervei alapján készült, mivel jobb volt, mint az édesapjáé). Maga az építmény különleges kezelést nem igényel, mert bárminemű védőanyag használata árt a lakóknak. Tartósabbá tehetjük, ha védett helyre tesszük, valamint csirkehálóval szorosan körbevesszük, hogy az elemek ne hulljanak ki.

Munkánkat a szállóvendégek a következő évben a kártevők szorgos eltávolításával hálálják meg.

vissza