Kertészkedés konténerben 1.

2017.04.08.

Kertészkedés konténerben 1.

Egy kis kedvcsináló a kis helyen történő kertészkedéshez.

Ma már a konténeres kertészkedés többet jelent, mint egy műanyag virágládában muskátlit vagy petúniát nevelni. A mai korban, mikor egyre kevesebb hely jut a lakóterek mellett a kertnek, felértékelődött a szerepe a kis helyen való kertészkedés művészetének. A konténeres kertészkedést szerintem nyugodtan nevezhetjük művészetnek, mert a virág- és zöldségkompozíciók kialakításának csak a kertész képzelete szab határt.

Napjainkban rengeteg különböző anyagú és árkategóriájú cserép, kaspó, tál és egyéb kerti kiegészítő kapható,  amikkel akár egy kis balkonon, vagy teraszon is létrehozhatunk egy mini oázist. A növényválasztás sem okozhat problémát, mivel szinte bármilyen növény nevelhető cserépben, így bármilyen stílust is szeretnénk megvalósítani, biztosan megtaláljuk a megfelelőt a hozzá illő tartóval együtt. Sokan mondják erre, hogy nagy fát nem lehet cserépben nevelni. Egy személyes példa: nagy kedvenceim a díszcseresznye fák, azonban ezek mérete valóban nem alkalmas egy balkonon való neveléshez. Mivel a kertben nálunk rengeteg hely van, ezért van több különböző példány is belőle. Mostanában szívesen időzöm egy pici kiülő helyen, ahol kedvemre élvezhetem a tavaszi napsütést, mivel nem árnyékolja semmi. Ennek a közelébe már nem tudtam ültetni nagy fát a ház közelsége miatt. A családomtól minden alkalomra növényt kapok a kertbe, amit én választok ki. Idén márciusban a születésnapomra egy ’Fuji’ japán díszcseresznyét kaptam, ami kisméretű és nagyon lassan nő, ezért ideális cserépben neveléshez, így ott is tudom élvezni a virágokat, ahol a nagy fák nem férnek el.

Nem sok különbség fedezhető fel aközött, hogy valaki egy nagy kertben kertészkedik, vagy csak pici erkélyen, konténerben. Talán csak a kert gondozására fordított idő, és a költségek különböznek. Aki konténeres kertészkedésre adja a fejét, ugyanúgy el kell tudnia képzelni, hogy mutat majd alkotása pár hónap múlva, amikor az edénybe ültetett apró növények megnőnek, és kitöltik a rendelkezésükre álló helyet, mint a nagyobb területtel rendelkezőknek. (Főleg az olyanoknak mint én, aki sosem készít ültetési tervet.) A növényeket mind a két helyen öntözni, táplálni és metszeni kell, meg kell védeni a kártevőktől, betegségektől. Röviden szólva gondoskodni kell róluk.

Ha kedvet kapott kipróbálni a konténeres kertészkedést, de nem tudja, hogy kezdjen hozzá, ne csüggedjen. A következő részben a különböző stílusokról lesz szó, amivel remélem sikerül egy keveset segítem, hogy bátran rálépjen erre a rögösnek tűnő, de annál szebb, és sok örömet adó útra.  

vissza