Kertészkedés konténerben 2.

2017.04.25.

Kertészkedés konténerben 2.

Pár gondolat a stílusról

Igen! Eldöntöttük, hogy belevágunk a konténeres kertészkedésbe. Rendben. De hogyan kezdjünk hozzá?

Először is gondoljuk végig, hogy hol akarjuk megvalósítani, és mire akarjuk használni. Nem mindegy, hogy a kert egy sötét zugát szeretnénk kicsit világosabbá tenni, vagy a kis balkonunkat akarjuk pihenésre használni. Bármi megvalósítható, azonban célszerű megfigyelni az átalakítani kívánt hely környezetét is. Egy üres balkon egy társasház emeletén olyan, mint egy üres lap. Bármilyen nekünk tetsző stílus megvalósítható kellő odafigyeléssel. Azonban ha olyan helyen szeretnénk cserépkertet létrehozni, ahol már kialakult kert van (esetleg a benti tér folytatásaként), célszerű az egységes összhatás érdekében annak stílusát figyelembe venni.

Mivel a mi kertünk meglehetősen nagy, így sövénnyel több „szobára” osztottuk fel, így lehetőségünk van több, nekünk tetsző stílust is kialakítani.

Az alábbiakban pár ötletet szeretnék adni a teljesség igénye nélkül, hogy megtalálja az Önnek leginkább megfelelő és tetsző stílust. Ezeken kívül még jó pár stílusirányzat van, azonban hazánkban talán ezek a legelterjedtebbek.

Hagyományos stílus: a hagyományos megjelenésbe az olyan függőkosarak, dézsák, cserepek, virágládák tartoznak, melyekbe a növények sűrűn vannak ültetve. Itt elsősorban olyan hagyományos növényeket alkalmaznak, mint a muskátli, lobélia, petúnia, fukszia. Ezekből a növényekből a bőséges színskála, és az új nemesítések miatt minden évben változatos növénykombinációkat tudunk alkotni, viszonylag kevés pénzből. Azonban ez a megoldás meglehetősen időigényes, mivel sok locsolás szükséges, az elnyílt virágok folyamatos eltávolítása, és a tápoldatozásról sem szabad megfeledkeznünk. Szóval, ha kevés ideje van, nem feltétlenül ez az Önnek legmegfelelőbb stílus.

Meditterán stílus: kialakításához elengedhetetlen a meleg, napos fekvés. A mediterrán növényekre jellemző, hogy az árnyékot nem kedvelik, viszont a tűző napon, kánikulában jól érzik magukat. Jellemző növény a leander, murvafürt (bougainvillea), levendula, citrusok, olajfa, és a fűszernövények. Ezek a kertlakók jól érzik magukat cserépben is, kevés gondozással is beérik, így ideális választás kevés idővel rendelkező, vagy „lusta” kertészek számára. Ennél a kialakításnál vegyük figyelembe, hogy a mediterrán térségekben nem igazán használnak műanyag virágtartókat, ellenben szívesen előveszik a régi, patináns agyagcserepeket, és olyan tárgyakat, amik eredeti funkciójuk betöltésére már alkalmatlanok, azonban csodálatos összhatást eredményeznek a beléjük ültetett növényekkel.

Modern stílus: egyszerű, letisztult formák jellemzik. Itt megfelelően érvényesül a kevesebb több elve. A színek helyett a formák kerülnek előtérbe mind a növények, mind a tartók esetében. A kialakított térben nincsenek elhatárolt terek, apró zugok. Az egyszerű, díszítésmentes tartókba formára nyírt örökzöldeket, bambuszokat és egyéb alaknövényeket (pl.: szobaarália) használnak. Nekem nagy kedvenceim a díszfüvek, amelyek cserépben is nevelhetőek, és a keménynek ható felületek meglágyítására tökéletesek. Ezek a kertek akár nagyok, akár kicsik, kevés gondozást igényelnek.


Keleti stílus:
az eredeti keleti kertek megalkotásának alapja a zen vallás és filozófia, ami meglehetősen távol áll az átlagos nyugati ember világszemléletétől. Ettől függetlenül ezek a kertek a végtelen nyugalmat árasztják magukból, ami a mai rohanó világban igazi felüdülés. Kicsit több odafigyeléssel és tervezéssel mi is létrehozhatunk magunknak egy ilyen kicsi oázist. Elmaradhatatlan a japánjuhar, a bambusz, felhőformára nyírt örökzöldek, a kövek és a kavicsok. A keleti kert elengedhetetlen kelléke a víz. Mivel egy teraszon nincs hely tónak, így egy egyszerű bambuszcsobogóval hidaljuk át a problémát. ez a stílus egész évben szépen mutat, és nem igényel extra munkát. 

vissza