Kertészkedés konténerben 3.

2017.05.11.

Kertészkedés konténerben 3.

Pár gondolat a színekről

Ha nincs konkrét elképzelésünk arról, hogy milyen stílust is szeretnénk pontosan, vagy nem akarunk egy konkrét stílusra összpontosítani, a következő pár bejegyzésben néhány ötletet osztok meg, ami kis segítséget nyújthat álmaink cserépkertjének megalkotásához.

Először a színekkel foglakozom, mivel ez az egyik legfeltűnőbb jelenség, amivel a szemlélő találkozik: a cserépkertben színválasztás tekintetében nagyon széles skálán mozoghatunk. A színek és a fények játékával a legkülönfélébb hangulatot tudjuk megteremteni.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mely színek illenek egymáshoz, merítsünk ihletet lakberendezési és kertészeti magazinokból, újságokból. Az én személyes kedvencem a Csodakert, amely számomra nagyon inspiráló, és amelyből rengeteg ötletet tudok meríteni akkor is, amikor a kertünk nagysága miatt elfogy a hitem és a lelkesedésem, mert úgy érzem, hogy nem jutok egyről a kettőre.

Azonban véleményem szerint a legjobb tanácsadó maga a természet. Elég szétnézni egy vadvirágos réten, ahol megannyi variációban található a színek sokasága, és mégis egységes benyomást kelt.

Néhány színkombinációra tipp: itt nem csak a növények színeire kell gondolni, hanem a kaspók, kiegészítőkre is.

fehér-zöld: frissesség

fehér-sárga-zöld: hűvös és eleven

fehér-rózsaszín-kék: romantikus

sötétlila-szürke-rózsaszín: szelíd

sötétlila-sárga: vidám

sötétlila-fehér: hűvös

A piros, a narancssárga és a sárga árnyalatai a tűz színeiként önmagukban hivalkodóak, azonban ha más színnel kombináljuk, az tompít az erősségükön.

Ha csak egy-két színt alkalmazunk, a kompozíció egységesebb lesz.

Azonos színű növények és kaspók használata határozottságot sugall.

Ha a virágok és kaspók tekintetében is harsány színeket használunk, akkor az a bujaság érzését kelti a szemlélőben.

A végén azt tanácsolom, hogy nyugodtan kísérletezzünk különböző színkombinációkkal, elrontani nem tudjuk. Ha a végeredmény nekünk tetszik, és örömet okoz, akkor az egy sikeres kompozíciónak tekinthető.

vissza