Komposzt vagy mulcs?

2017.09.04.

Komposzt vagy mulcs?

A komposzt és a mulcs közötti különbség röviden!

Sokszor -helytelenül- nem tesznek különbséget a komposzt és a mulcs között. A két fogalmat gyakran felcserélik, és a laikus kertész a végére elvész a rengetegben.

A komposzt már lebomlott szerves anyag, mely a talajba forgatva természetes módon növeli annak minőségét, termőképességét, vízelvezetését (agyagos talajon) és vízmegtartó képességét (homokos talajon). A jó minőségű komposztban nem található darabos növényi hulladék és nincs szaga. Azonban számos kertész használja a komposztot is mulcsolásra. Elsősorban olyan ágyások esetében, ahol a növény gyökereinek sérülése nélkül nincs lehetőség a komposzt talajba történő beforgatására.

A mulcs eltérő formában, még nem lebomlott állapotban (minden esetben darabos) megjelenő szerves anyag, melyet a talaj felszínén kell elteríteni a gyomok visszaszorítása, valamint a talaj vízmegtartó képességének javítása érdekében. A mulcsot is pótolni kell a felszínen, mivel egy idő után a talajjal érintkezve komposztálódik. Mulcstakaróként leggyakrabban aprított fakérget használnak, azonban a fűrészpor és az őszi lombavar (a magas csersavval rendelkező fák levele nem megfelelő) is jó választás lehet.

A végére még egy megjegyzés: a kész komposztot szinte minden növény esetében használhatjuk, a mulcsot (főleg a kéregmulcsot) azonban sok növény nem szereti. Mielőtt egy ágyást befednénk vele, érdemes az ott élő növények igényeit ezen a téren is figyelembe venni, így sokáig gyönyörködhetünk szépségükben.

vissza